sâmbătă, 18 august 2007

Un proiect pilot despre invatare


Am avut inspiratie sa ma gandesc la proiectul asta dupa ce am vorbit cu Magda intr-o seara si cu Traian si Violeta in alta, cu Ruxi odata la o bere si uitandu-ma la filmele lui Graham. In dimineata asta mi-a luat-o mintea razna (ma doare capul de mor, cred ca s-a incins ceva... hehe).
Nu m-am gandit inca cum sa transpun ideile in format de proiect asa ca o sa folosesc o structura de expunere rudimentara (sper sa o intelegeti cat de cat si sper sa o si amendati in sensul in care sa ma ajutati sa o imbuntatesc)

1. De la ce am plecat:
- felul in care invatam e departe de ce ar putea sa fie (vezi e-learning 2.0)
- toata lumea vorbeste despre cum suntem/ ne indreptam spre "knowledge based society" si cred ca asa e...
- exista oameni care lucreaza la bucati din ce se prefigureaza in viitorul invatarii si conoasterii, nu toti sunt pusi in acceasi barca sa gandeasca impreuna / integrat
- exista unelte foarte tari de invatare on-line, cu caracter social, interactive, etc.
- pe la noi cel putin, putini sunt cei care inteleg in ce directie ne indreptam / ar trebui sa ne indreptam si care sunt primii pasi pe care trebuie sa ii facem intr-acolo
- un principiu: a pune oameni deosebiti sa gandeasca si sa actioneze intr-o directie de interes comun si cu potential mare de valoare adaugata e o reteta sigura a succesului
- de la entuziasmul meu caracteristic (copilaros si visator si care nu tine cont de probleme cand vede o chestie tare )

La ce cred ca poate sa duca proiectul (ce ma duce pe mine capul deocamdata)
- in primul rand o comunitate de practici pornita printr-un grup de initiativa puternic. Preocuparea acestei comunitati este de a imbuntati felul in care se face educatie ;)
- o cristalizare a unor idei relativ noi despre educatie si invatare sub forma: unor experiente documentate ale comunitatii mai sus mentionate, o serie de instrumente de invatare stranse si legate sub o propunere de pedagogie moderna - centrata pe cel care invata, axata pe naturaletea actului de invatare, care foloseste cat mai mult posibil tehnologii moderne pentru a descoperi, a crea, transmite, evalua, imbunatati, s.a.m.d. CUNOASTEREA... concentrata pe proces si nu pe date de intrare sau iesire in mod exclusiv (adik de o calitate buna/ superioara/ reala), care se preteaza la LLL, invatare autentica - relevanta - legata de experienta - multisenzoriala (chestia asta trebuie sa o desenez... sa ii pun poze si sa ii fac un mindmap)
- alte rezultate "laterale" pe care nu pot sa le proiectez eu inca.
- la validarea urmatoarei idei: cu cat iti inregistrezi si integrezi invatarea mai repede si mai bine cu atat o duci mai repede mai departe - ar insemna validarea unei forme de invatare accelerate.
- la un set clar de competente de baza, de tip transversal care sunt necesare pentru a invata conform paradigmei e-learning 2.0

Ce as propune concret sa se intample:
- o intalnire pregatitoare de 3-4 zile a unui grup de 10-15 persoane din arii de interes relativ diferite (stiintele educatiei, stiinte sociale, artisti / designeri, economisti, it&C people, free thinkers/ antreprenori). In cadrul intalnirii membrii grupului se vor cunoaste pe cat posibil informal - caffee time si "open theme workshop" si se vor discuta oportunitatile proiectului - vision sharing, prioritatile de cercetare / actiune, metode de lucru, resurse necesare etc.
- un atelier cu tema "metode creative de comunicare" sau "metode creative de invatare" sau ceva de genul asta. ce ar trebui sa se intample in acest seminar/atelier: sa fie aduse la un loc si explicate toate programele sau tehnologiile pe care participantii le considera relevante pentru sustinerea invatarii in acest moment (blog-uri, wiki, photo/video sharing, grupuri sau comunitati virtuale de tip linkedin, editoare colaborative- gdocs, voip - skype etc.). pornind de la acestea se vor extrage toate functiile pe care aceste servicii le ofera (ex: scriere si editare de text, publicare photo, comunicare prin voce, editare text, personalizare spatiu, scriere colaborativa, linking si taging, etc. ) si se va organiza cumva lista si eventual se vor identifica functii noi. apoi se va discuta cum se pot integra pentru a realiza un PLE virtual care sa indeplineasca si functia de portofoliu de invatare. si se va lua in considerare si cum pot fi adaugate functii pe parcurs. Se pot discuta si principii ale invatarii in acest fel de mediu.

REZULTATELE intalnirii ar trebui sa contureze urmatoarea situatie:
- un grup care cunoaste si poate sa foloseasca cele mai noi tehnologii cu potential de invatare, cu o viziune integrata asupra oportunitatii folosirii lor.

In timpul intalnirii grupul ar functiona ca un peer-group si diferite persoane resursa vor actiona ca "micromentori" (copyright Graham Attwell). Toate tehnicile/programele/ tehnologiile luate in considerare vor fi folosite de grup pentru a inregistra activitatea desfasurata si a exemplifica potentialul de creatie, oferind totodata si un rezultat tangibil al intalnirii. - practic va fi un blog al intalnirii care va avea continut multimedia, va contine opinii ale tuturor participantilor, reflectii, dezbateri, prezentari, filme realizate colaborativ, text, animatii, poate fiecare sa inceapa un blog demonstrativ si ce se cerceteaza in timpul intalnirii sa fie tag-uit si link-uit incrucisat, etc. Toata intalnirea ar trebui sa fie inregistrata astfel incat sa se poata face re-view asupra procesului de invatare al grupului si pentru a se surprinde eventuale insight-uri valoroase sau tehnici inedite care nu sunt in mod normal evidente - aceasta inregistrare ar putea fi realizata de catre unul din mai multi raportori si apoi editata de toti raportorii impreuna cu poze si text si orice alte forme de exprimare astfel incat sa redea cat mai mult din atmosfera ateleirului si pentru a facilita impartasirea experientelor grupului.

doamne ce draaft de toata jena a ajuns sa fie post-ul asta... da nu-i nimic...
deocamdata asta e tot ce am gandit... stiu ca lipseste claritatea in idei... e practic un brainstorm pus pe "hartie"... dar simteam nevoia sa il scriu si sa il public astfel incat sa vad ce reactie genereaza, ce feed-back si ce imbunatatiri. Acum o sa ma apuc sa fac scheme logice ca sa aduc putina lumina in continutul asta haotic... le voi adauga ca si poze la blog ulterior... si am sa va rog tot ulterior sa le si comentati. Stiu ca doar o mana de oameni stiu la momentul actual de acest blog, toti sunt inclusi in lista celor care as dori sa si vada aceasta idee si poate sa adere la o parte din ea, sa o critice etc.... so pls just do it!

4 comentarii:

Traian Bruma spunea...

Pana imi fac timp de un comentariu mai amplu, arunca un ochi si pe

http://operator11.com/

It's your own LIVE television network online, 24/7, for free.
netcast live

go live with your camera and your friends to become the ultimate internet star!
socialize

don't waste time writing comments, just leave your friends video comments!
save yourself!

upload your best moments, mix them into your shows and netcast your life!

violet spunea...

O sa ma leg de asta:
"un principiu: a pune oameni deosebiti sa gandeasca si sa actioneze intr-o directie de interes comun si cu potential mare de valoare adaugata e o reteta sigura a succesului"

Eu cred ca pentru a ajunge la acest rezultat trebuie mai intai create niste radacini.. la acel copacel de care vorbeam noi acum cateva seri... unul care creste si se ramifica ametitor de rapid si care nu are neaparat un sol stabil dar creste mereu... sun soarele Cunoasterii :D

RADACINI = o activitate de baza din care sa pornesti

Magda spunea...

Oau! O multime de energii si idei! Vlad, spuneai despre un grup de oameni deosebiti. In primul tau post semnalai insa ca sunt multi! Si inclin sa cred ca e asa. Poate metafora copacului Violetei ar capata dimensiuni si forme nebanuite daca ne-am gandi la toti cei care ar putea fi interesati (mai mult sau mai putin, in mod specific sau general, direct sau indirect). Granitele unei comunitati sunt mereu miscatoare! Bucuroasa sa putem dicuta mai multe despre acest proiect!

Laura Canov spunea...

Adevarat ca e totul foarte haotic, dar mi se pare tare ideea. Sa vede daca pana pe 17 august 2008 s-a putut face ceva in directia asta...Hint - radacinile si oameni din domenii diverse, i-ai intalnit la YS.