marți, 21 august 2007

Inspirat - putin despre lideri

Asta e primul articol din seria "Inspirtat". E vorba de o serie de post-uri plecate de la oameni/idei care ma inspira. In capul meu a lua cuvintele altora si a le promova/ impartasi e un lucru bun, a le critica sau sustine e si mai bine, a face un dialog din asta e ceva extraordinar. Probabil veti observa ca primele vor avea ca referinta filme de pe www.ted.com.



Astazi am descoperit acest "ted" (dau linkul ca pe langa filmul implantat si aici sa puteti citi si alte lucruri despre protagonist - gasiti informatii in plus in dreapta paginii)si mi-am dat seama ca noi, in Romania nu suntem cu prea multi pasi in fata tarilor subdezvoltate. Coincidenta face a tot azi am recitit propunerea de lege a invatamantului pe care imi este foarte greu sa o amendez (desi simt ca nu e deloc perfecta, lasa loc pentru multe imbuntatiri si mai ales nu are prea multa viziune sau originalitate - in caz ca un text legislativ ar putea). Imi e greu si pentru ca nu se potriveste cu viziunea pe care in timp mi-am format-o despre invatamantul superior - pe care nu am scris-o niciodata de lene. De ce e asta important pentru tema "leadership" ? pentru ca sunt in pozitia de a propune macar schimbari si nu ma simt pregatit sa o fac, sa imi articulez opiniile si sa le sustin intru totul.... adica o parte buna din ce ar trebui sa faca un lider. Asta e ce am invatat despre mine...

Care e totusi directia de inspiratie? pai e legat de lege, de leadership si de schimbare: legea e fundament pentru sistemul de educatie, educatia e fundament pentru lideri, liderii sunt fundament pentru schimbare... prin urmare ar trebui sa avem, noi liderii tineri, mai mult curaj sa propunem schimbarea primului fundament, nu sa ii lasam pe cei care, desi au multa experienta si multe cunostinte, sunt liderii de ieri sa o faca in locul nostru iar apoi sa ne asumam responsabilitatea pentru a face ca viziunea pe care o construim sa se indeplineasca.

Am scapat de oboseala brusc, ma apuc de treaba ca e groasa.
Ca de obicei, va invit sa comentati...

3 comentarii:

Traian Bruma spunea...

Oare cum educi curajul ?

Vlady spunea...

Pe scurt: cred ca a fi curajos te pune undeva intre hotarare/determinare si inconstienta. Curajul se experimenteaza: il ai sau nu, daca intr-un moment ai actionat sau nu (in mod traditional prin lupta). Cred ca cel mai aproape de a educa curaj, este sa cresti cuiva increderea in sine si sa il sprijini tot mai putin pana ajunge acolo.

Traian Bruma spunea...

Courage is rightly esteemed the first of human qualities... because it is the quality which guarantees all others.
Winston Churchill